Matèria Orgànica

QUÈ HE DE LLENÇAR AL CONTENIDOR MARRÓ DE LA MATÈRIA ORGÀNICA?

Matèria OrgànicaLa matèria orgànica és una de les fraccions de residus més importants ja que representa fins al 35% del pes total de residus generats. Tot i així, molta gent no n’és conscient ja que sol ser la que ocupa menys volum.

T’expliquem què hi has de llençar i què no:

-Restes de carn i peix
-Restes de fruita i verdura
-Restes d’infusions, marro de cafè i taps de suro
-Paper de cuina i tovallons bruts
-Petites restes de jardineria (fulles, flors seques, branquillons, gespa…)

NO

-Excrements d’animals
-Grans restes de jardineria (troncs, branques grans…)
-Mobles, fusta envernissada
-Terra de gat
-Càpsules de cafè

9846_SIRUSA_RECICLATGE_INSTAGRAM_organic


DEU EXCUSES PER NO SEPARAR LA MATÈRIA ORGÀNICA. QUINA ÉS LA TEVA?

Excusa 1: jo ja pago els meus impostos i ja s’encarregarà algú altre de fer-ho (si no m’abaixen els impostos no penso separar la brossa)

Tots els veïns de la ciutat paguem un import per tal que l’ajuntament pugui prestar el servei de recollida, transport i gestió de residus.

Però el fet de pagar per un servei essencial com aquest no ens eximeix de la nostra responsabilitat a l’hora de fer-ho bé i separar els residus per fraccions:

-En primer lloc, perquè si no separem els residus, hauran d’anar a la incineradora i no es podran reciclar.

-En segon lloc, perquè incinerar residus comporta una penalització econòmica que fa que tot el servei sigui més car per al municipi.

Per tant, si no separes els residus, et perjudiques a tu mateix i a tots els que t’envolten.

Excusa 2: a casa no fem brossa i l’esforç no val la pena; separar els residus no és important.

A totes les llars, encara que sigui poca quantitat, es genera molta matèria orgànica, ja que aquesta representa el 35% de tots els residus generats. Segur que produeixes restes d’aliments quan cuines, pa sec, restes de carn, peix, fruita, verdura, marro de cafè o petites restes de jardineria (fulles, gespa, branquillons…).

Separa la matèria orgànica: evitarem que una gran quantitat de residus s’hagi de portar a la incineradora, i per contra se’n produirà compost, un material utilitzat com a fertilitzant per a l’agricultura i jardineria.

Excusa 3: la meva cuina és petita i no hi tinc lloc

La matèria orgànica és un residu molt pesant, dens i amb una humitat molt elevada (fins al 80%). Per això, per separar la matèria orgànica no necessites un cubell molt gran. Per a una família petita és suficient amb un cubell de 5 o 10 litres. Només cal que busquis qualsevol petit racó d’uns 20 x 20 cm per posar-hi aquest cubell.

Per altra banda, barrejar la matèria orgànica amb altres residus ocupa exactament el mateix espai. La diferència és que ompliràs les bosses de rebuig molt més ràpid i les hauràs de baixar al contenidor cada dia.

Excusa 4: no tinc el cubell per separar-la

Properament, l’ajuntament de Valls tornarà a disposar de cubells per a la recollida de la matèria orgànica, per distribuir-los entre aquelles persones que encara no el tinguin.

Mentrestant, pots utilitzar qualsevol altre recipient de petites dimensions (una caixa, galleda o cubell d’uns 20 x 20 x 20 cm).

Excusa 5: la brossa orgànica suqueja i fa pudor

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa, és difícil que suquegi i faci pudor. Tot i així , per lògica, a l’estiu s’ha de llençar la brossa orgànica més sovint, mentre que a l’hivern pot aguantar diversos dies a casa sense problemes. A més, si prepares peix o marisc, o si se t’ha fet malbé el menjar, llença la matèria orgànica al contenidor tan aviat com puguis.

Cubell reixatEt recomanem que utilitzis un cubell reixat combinat amb bosses compostables. Aquest sistema permet reduir la massa d’aigua de la FORM, ja que el líquid contingut en la matèria orgànica transpira en forma de vapor d’aigua, de manera que s’evita l’aparició i acumulació de líquids, la generació de males olors, i es redueix el pes dels residus que han d’anar a les plantes de tractament. La ventilació és encara més eficient si deixes el cubell destapat.

A més, si generes paper de cuina o tovallons bruts, també pots llençar-lo al cubell de la matèria orgànica, ja que ajuden a retenir l’aigua.

Excusa 6: en surten mosques i altres insectes

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa i mantens el cubell ventilat, és pràcticament impossible que apareguin insectes.

Excusa 7: no hi ha contenidor prop de casa

Actualment la gran majoria d’àrees de contenidors del municipi disposen de contenidor marró per a la recollida de la matèria orgànica. Cerca el que estigui més a prop de casa teva, i si tens problemes per trobar-lo, contacta amb el Departament de Sostenibilitat (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977636007).

Contenidor FORM soterrat Contenidor FORM aeri

Excusa 8: els contenidors del carrer són bruts

És necessari dipositar la matèria orgànica sempre dins d’una bossa tancada, per tal que el contenidor s’embruti menys. Tot i això, els contenidors de color marró per a la matèria orgànica es netegen de forma periòdica tant per dins com per fora.

Si detectes algun contenidor que fa mala olor o que és brut, contacteu amb el Departament de Sostenibilitat (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977636007).

Excusa 9: perquè no sé on comprar bosses compostables i són cares

Actualment la majoria de supermercats i botigues de la ciutat ofereixen bosses compostables. En qualsevol cas, si per qualsevol motiu no pots comprar bosses compostables, pensa que el que realment importa és que separis la matèria orgànica.

Excusa 10: perquè la bossa compostable es trenca

La brossa orgànica és molt pesant i per això cal evitar acumular grans quantitats abans de llençar-les. Una bona opció és agafar el cubell sencer fins al contenidor, de manera que evitaràs el perill de trencament.

Si no pots agafar el cubell perquè aprofites per llençar la brossa quan vas a treballar o comprar, pots utilitzar una bossa de plàstic, i retirar-la just abans de llençar la bossa compostable al contenidor marró.

A més, quan compris bosses compostables has de vigilar la seva data de caducitat. Aquestes bosses són un producte biodegradable, i per tant al cap d’un any comencen a perdre resistència i poden trencar-se més fàcilment. Guarda-les sempre en un espai sec i fresc, i evita que rebin la llum directa del sol.


EL COMPOSTATGE CASOLÀ, UNA ALTERNATIVA

Valls Millora_compostairesSi vols generar menys residus orgànics i produir a casa teva el teu propi adob per a les plantes o per l’hort, t’interessarà el compostatge casolà.

Informa-te’n al web de la Xarxa de Compostaires de Valls.

Recollida selectiva

 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Piles i Fluorescents

  RECOLLIDA DE PILES Quin tipus de piles s’han de separar? -Les piles convencionals (dels tipus “bastó”, “botó”, “petaca”, etc) i les bateries petites (de telèfon mòbil, ordinador portàtil, càmera fotogràfica..) s’han de llençar als contenidors específics per a la seva recollida. En cap cas no s’han… Llegir més
  2766
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Olis Vegetals

  QUÈ EN FAIG, DE L’OLI DE LA CUINA? Els olis vegetals o de cuina (els més habituals dels quals són el d’oliva i el de gira-sol, tot i que també se’n fan servir altres com l’oli de coco, de colza, de soja o de palma) són substàncies greixoses que no es barregen amb l’aigua. Per això, si el llancem… Llegir més
  2216
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Envasos de Vidre

  QUÈ HI HEM DE LLENÇAR, AL CONTENIDOR VERD? El contenidor verd l’anomenem habitualment “contenidor del vidre”, però això no vol dir que hi puguem llençar qualsevol cosa que sigui de vidre. En realitat l’hem d’anomenar “contenidor d’envasos de vidre”. Hi hem de llençar ampolles i pots de vidre, sense… Llegir més
  2786
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Envasos Lleugers

  ON VAS, ENVÀS? El contenidor groc no és el contenidor dels plàstics o de les llaunes, sinó que en ell s’hi han de llençar tots aquells envasos lleugers (envasos i ampolles de plàstic, llaunes, aerosols i brics) que siguin d’origen domiciliari. Això vol dir que: -No s’hi han de llençar objectes de… Llegir més
  2352
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Paper i Cartró

  DUBTES FREQÜENTS A quin contenidor s’han de llençar els brics de llet, de suc i similars? Els brics són un residu que genera confusió, ja que si bé un dels seus components és el cartró, també son formats per capes de metall (alumini) i de plàstic (per recobrir el cartró). De fet, moltes persones… Llegir més
  2141
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Matèria Orgànica

  QUÈ HE DE LLENÇAR AL CONTENIDOR MARRÓ DE LA MATÈRIA ORGÀNICA? La matèria orgànica és una de les fraccions de residus més importants ja que representa fins al 35% del pes total de residus generats. Tot i així, molta gent no n’és conscient ja que sol ser la que ocupa menys volum. T’expliquem què hi… Llegir més
  2631
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  Resultats de la recollida selectiva a Valls

  Tot seguit podeu consultar l’evolució mensual de la recollida selectiva (expressada en quilos): També podeu consultar l’evolució (en percentatge) de la recollida selectiva i de la recollida de rebuig: Llegir més
  1790
 • Mai 29, 2015 Recollida selectiva

  On he de llençar cada residu?

  Si tens dubtes a l’hora de llençar els residus, aquesta taula et pot ser útil: Contenidor Matèria orgànica Paper/cartró Envasos lleugers Vidre Resta Roba i calçat Color Marró Blau Groc Verd Gris Verd (Humana) Què hi va? -Restes de carn i peix -Restes de fruita i verdura -Restes d’infusions, marro… Llegir més
  6282

Objectius del portal

logo footer

Objectius del portal
L’objectiu del portal és l’intercanvi d’objectes i/o serveis sense utilitzar diners.

DONAR els objectes a qui els necessiti.

CANVIAR alguna cosa per una altra que volem.

DEMANAR aquelles coses que busquem, que potser algú té i no utilitza.

D'aquesta forma fomentem el consum responsable, la prevenció de residus i la reflexió sobre el sistema de mercat convencional.

Reutilitzem, estalviem i compartim (REC).

Sense diners
En aquest portal no es poden utilitzar diners als intercanvis.
Per això no es poden vendre ni comprar objectes ni serveis.
Qualsevol anunci que incompleixi aquesta condició serà esborrat.

Ajuntament de Valls

valls2

Contactar

Departament de Sostenibilitat
Tel: 977 636 007
Email: Contactar per email
Web: www.valls.cat/

onestem

Carrer Paborde nº 6
43800 - Valls

Connecta't a les xarxes
1426006680 facebook 1281426006694 twitter 1281426006902 wordpress 128