Deu excuses per no separar la matèria orgànica. Quina és la teva?

Excusa 1: jo ja pago els meus impostos i ja s’encarregarà algú altre de fer-ho (si no m’abaixen els impostos no penso separar la brossa)

Tots els veïns de la ciutat paguem un import per tal que l’ajuntament pugui prestar el servei de recollida, transport i gestió de residus.

Però el fet de pagar per un servei essencial com aquest no ens eximeix de la nostra responsabilitat a l’hora de fer-ho bé i separar els residus per fraccions:

-En primer lloc, perquè si no separem els residus, hauran d’anar a la incineradora i no es podran reciclar.

-En segon lloc, perquè incinerar residus comporta una penalització econòmica que fa que tot el servei sigui més car per al municipi.

Per tant, si no separes els residus, et perjudiques a tu mateix i a tots els que t’envolten.

Excusa 2: a casa no fem brossa i l’esforç no val la pena; separar els residus no és important.

A totes les llars, encara que sigui poca quantitat, es genera molta matèria orgànica, ja que aquesta representa el 35% de tots els residus generats. Segur que produeixes restes d’aliments quan cuines, pa sec, restes de carn, peix, fruita, verdura, marro de cafè o petites restes de jardineria (fulles, gespa, branquillons…).

Separa la matèria orgànica: evitarem que una gran quantitat de residus s’hagi de portar a la incineradora, i per contra se’n produirà compost, un material utilitzat com a fertilitzant per a l’agricultura i jardineria.

Excusa 3: la meva cuina és petita i no hi tinc lloc

La matèria orgànica és un residu molt pesant, dens i amb una humitat molt elevada (fins al 80%). Per això, per separar la matèria orgànica no necessites un cubell molt gran. Per a una família petita és suficient amb un cubell de 5 o 10 litres. Només cal que busquis qualsevol petit racó d’uns 20 x 20 cm per posar-hi aquest cubell.

Per altra banda, barrejar la matèria orgànica amb altres residus ocupa exactament el mateix espai. La diferència és que ompliràs les bosses de rebuig molt més ràpid i les hauràs de baixar al contenidor cada dia.

Excusa 4: no tinc el cubell per separar-la

Properament, l’ajuntament de Valls tornarà a disposar de cubells per a la recollida de la matèria orgànica, per distribuir-los entre aquelles persones que encara no el tinguin.

Mentrestant, pots utilitzar qualsevol altre recipient de petites dimensions (una caixa, galleda o cubell d’uns 20 x 20 x 20 cm).

Excusa 5: la brossa orgànica suqueja i fa pudor

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa, és difícil que suquegi i faci pudor. Tot i així , per lògica, a l’estiu s’ha de llençar la brossa orgànica més sovint, mentre que a l’hivern pot aguantar diversos dies a casa sense problemes. A més, si prepares peix o marisc, o si se t’ha fet malbé el menjar, llença la matèria orgànica al contenidor tan aviat com puguis.

Cubell reixatEt recomanem que utilitzis un cubell reixat combinat amb bosses compostables. Aquest sistema permet reduir la massa d’aigua de la FORM, ja que el líquid contingut en la matèria orgànica transpira en forma de vapor d’aigua, de manera que s’evita l’aparició i acumulació de líquids, la generació de males olors, i es redueix el pes dels residus que han d’anar a les plantes de tractament. La ventilació és encara més eficient si deixes el cubell destapat.

A més, si generes paper de cuina o tovallons bruts, també pots llençar-lo al cubell de la matèria orgànica, ja que ajuden a retenir l’aigua.

Excusa 6: en surten mosques i altres insectes

Si evites tenir la brossa orgànica més de 2 o 3 dies a casa i mantens el cubell ventilat, és pràcticament impossible que apareguin insectes.

Excusa 7: no hi ha contenidor prop de casa

Actualment la gran majoria d’àrees de contenidors del municipi disposen de contenidor marró per a la recollida de la matèria orgànica. Cerca el que estigui més a prop de casa teva, i si tens problemes per trobar-lo, contacta amb el Departament de Sostenibilitat (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977636007).

Contenidor FORM soterrat Contenidor FORM aeri

Excusa 8: els contenidors del carrer són bruts

És necessari dipositar la matèria orgànica sempre dins d’una bossa tancada, per tal que el contenidor s’embruti menys. Tot i això, els contenidors de color marró per a la matèria orgànica es netegen de forma periòdica tant per dins com per fora.

Si detectes algun contenidor que fa mala olor o que és brut, contacteu amb el Departament de Sostenibilitat (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977636007).

Excusa 9: perquè no sé on comprar bosses compostables i són cares

Actualment la majoria de supermercats i botigues de la ciutat ofereixen bosses compostables. En qualsevol cas, si per qualsevol motiu no pots comprar bosses compostables, pensa que el que realment importa és que separis la matèria orgànica.

Excusa 10: perquè la bossa compostable es trenca

La brossa orgànica és molt pesant i per això cal evitar acumular grans quantitats abans de llençar-les. Una bona opció és agafar el cubell sencer fins al contenidor, de manera que evitaràs el perill de trencament.

Si no pots agafar el cubell perquè aprofites per llençar la brossa quan vas a treballar o comprar, pots utilitzar una bossa de plàstic, i retirar-la just abans de llençar la bossa compostable al contenidor marró.

A més, quan compris bosses compostables has de vigilar la seva data de caducitat. Aquestes bosses són un producte biodegradable, i per tant al cap d’un any comencen a perdre resistència i poden trencar-se més fàcilment. Guarda-les sempre en un espai sec i fresc, i evita que rebin la llum directa del sol.

Objectius del portal

logo footer

Objectius del portal
L’objectiu del portal és l’intercanvi d’objectes i/o serveis sense utilitzar diners.

DONAR els objectes a qui els necessiti.

CANVIAR alguna cosa per una altra que volem.

DEMANAR aquelles coses que busquem, que potser algú té i no utilitza.

D'aquesta forma fomentem el consum responsable, la prevenció de residus i la reflexió sobre el sistema de mercat convencional.

Reutilitzem, estalviem i compartim (REC).

Sense diners
En aquest portal no es poden utilitzar diners als intercanvis.
Per això no es poden vendre ni comprar objectes ni serveis.
Qualsevol anunci que incompleixi aquesta condició serà esborrat.

Ajuntament de Valls

valls2

Contactar

Departament de Sostenibilitat
Tel: 977 636 007
Email: Contactar per email
Web: www.valls.cat/

onestem

Carrer Paborde nº 6
43800 - Valls

Connecta't a les xarxes
1426006680 facebook 1281426006694 twitter 1281426006902 wordpress 128