Què són els Bancs del Temps?

Una de les novetats al web re-canvi-valls.cat és la creació d'un Banc del Temps ben senzill. La filosofia essencial és posar en contacte persones que poden oferir un servei a canvi d'un altre, sense intercanviar diners.

Per aprofundir una mica més en el funcionament dels Bancs del Temps més complexos reproduïm l'entrevista a Josefina Altès, coordinadora del Programa Bancs del Temps (font: www.xarxanet.org)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Josefina Altés, coordinadora del Programa Bancs del Temps a l'estat espanyol i membre de l'Associació Salut i Família explica com van nèixer i com es gestionen actualment a Catalunya i a la resta de l'Estat.

Què són els Bancs del Temps (Bdt) i com van néixer?
Els Bancs del Temps són xarxes d’intercanvi de temps (hora per hora) entre persones que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb d’altres persones, generalment del seu entorn més proper (veins i veïnes del barri on viuen o treballen). A Barcelona, el primer Banc del Temps va ser inaugurat a finals de 1998 dins d’un projecte europeu de conciliació de vida laboral i familiar liderat per l’Associació Salut i Família, compartit amb Itàlia i Portugal, comptant amb el suport de l’Ajuntament. Actualment l’Associació Salut i Família coordina una xarxa de Bancs del Temps arreu de l’estat espanyol.

Qui els gestiona?
Hi ha tres models de gestió de les secretaries del BdT. El primer i el que es fa servir a Barcelona, mitjançant voluntariat. El segon model es el gestionat per personal tècnic del propi Ajuntament, com seria el cas del BdT de Badalona. El tercer model és el gestionat de forma compartida per personal tècnic contractat pel propi Ajuntament amb el suport de voluntariat, com és el cas d’Arenys de Mar.

Exactament en un BdT què s'intercanvia? 
Els Bancs del Temps són espais de sociabilitat on s’intercanvien habilitats, coneixements i serveis puntuals, com acompanyaments, o petites tasques domèstiques. Cada hora que un usuari ofereix a un altre es cobrada pel donant per mitjà d’un taló de temps que ingresa en el seu compte corrent d’hores. Aquest capital el podrà fer servir tanmateix per demanar qualsevol tipus de servei que figuri al llistat del seu BdT.

Quins bancs del temps estan en funcionament a Barcelona? Existeixen a altres municipis de Catalunya? I a la resta de l’estat espanyol?
A Barcelona, tenim Bancs del Temps als barris de Bon Pastor, Gràcia, Sant Martí, Raval, La Barceloneta, Sarrià-Sant Gervasi i s’està treballant la posada en funcionament del Banc del Temps al barri de Can Baró-Guinardó. També hi ha un BdT al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalinya destinat únicament als seus treballadors/es.
Dins la xarxa coordinada des de l’Associació Salut i Família a Catalunya hi ha Bancs del Temps a : Sant Cugat, Badalona, Gavà, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola, Arenys de Mar, Santa Maria de Palautordera , Santa Perpètua de Mogoda, Cambrils i s’están posant en marxa a Sant Joan Despí i Ripollet.
A més i seguint el model barceloní, s’han obert Bancs del Temps a : Bilbao, El Escorial, Vigo, Madrid, Málaga, Mallorca, La Rioja, etc.

Quines van ser les primeres experiències de bancs del temps al món? Com van sorgir i en quins models es basaven?
El model de Banc del Temps que hem anat engegant a l’estat espanyol, es basa en el model italià de les associacions de dones que treballaven l’estudi i el repartiment dels temps, al llarg dels anys noranta, si bé es coneix que amb anterioritat ja existien xarxes d’intercanvi tant d’objectes com de temps arreu del món, especialment a Europa i Estats Units.

En aquest sentit les dones hi han tingut un paper important.

Les dones han posat en marxa els Bancs del Temps, pràcticament a tot arreu. Sobretot en la primera etapa del seu funcionament la majoria dels BdT es van obrir per iniciativa d’associacions de dones amb el suport d’administracions com la regidoria de la Dona dels Ajuntaments, el Instituto de la Mujer de España, etc. i la participació en el projecte era el 100% femenina. Actualment les darreres estadístiques ens donen una participació del 35/40% masculina a la majoria dels BdT
 

Quins usos fem del temps a la societat contemporània actual? Quines mancances cobreixen en aquest sentit els BdT?
El temps te un valor important en la societat actual, que s’està replantejant la seva manera de fer-lo servir. Els moviments “slow" que impulsen una nova filosofia de vida, basada en una manera més tranquil.la de gaudir-la, promouen les activitats “lentes” com la lectura, les passejades , la jardineria, etc. on el temps és bàsic per obtenir-ne un bon resultat. Des dels Bancs del Temps es dona suport i s’organitzen totes aquestes activitats entre els seus usuaris/es. El repte seria que al llarg dels propers anys els Bancs del Temps esdevinguin “illes de desaceleració”.
Els Bancs del Temps no substitueixen aquelles tasques que són pròpies de les administracions o les famílies, si be són un bon suport per a totes elles.

Els Bdt tenen a veure amb les crisis econòmiques?
Si be algú podria pensar que els Bancs del Temps són un projecte d’economia alternativa que en temps de crisi poden substituir a l’economia tradicional, aquesta hipotèsi no s’ha vist encara confirmada. Avui per avui, el projecte dels BdT és una eina de suport i sociabilitat , però no substitueix un lloc de treball, o un servei que hagi de donar l’administració. Posarem com exemple el fet que des del Banc del Temps es pot fer un servei de petit bricolatge, com penjar una prestatgeria o canviar una bombeta fosa, però no es farà una instal.lació elèctrica, que per fer-la necessita d’un professional que respongui de la feina feta i compleixi les lleis establertes.

Quin és el perfil d’usuari estàndard d’un banc del temps?

El perfil de la persona usuària del Banc del Temps, és molt divers i depen fortament del context social i cultural on està implantat. Cada vegada més les estadístiques ens mostren un ampli ventall de perfils : joves, persones grans, ciutadans autòctons, immigrants, homes i dones, etc.

Com a coordinadora del projecte, quina valoració global en fas?
El Banc del Temps és un projecte que encara té moltes possibilitats obertes de desenvolupament. L’inici de models nous, com el Banc del Temps Escolar, o el Banc del Temps temàtic (BdT de la música) ens obre un munt de noves possibilitats. La coordinació d’intercanvis entre Bancs del Temps de diferents comunitats autònomes o fins i tot de diferents països, també ens permetrà ampliar i fer crèixer el nombre de Bancs del Temps en pocs anys.
La incorporació de voluntariat jove, persones que es jubilen a bona edat i que tenen ganes de gestionar projectes con el del BdT permetrà també consolidar projectes d’intercanvi que necessiten temps per organitzar-los.
El finançament del projecte, tant per a la seva posada en marxa com per la seva continuïtat, és fonamental. D’aquí la importància del suport financer de les Administracions, Fundacions i Entitats bancàries, que hauràn de mostrar-se sensibles a aquest model de voluntariat d’anada i tornada , on tothom té la mateixa consideració i el mateix valor, afavorint el seu desenvolupament.
La consolidació de la xarxa de Bancs del Temps que coordina l’Associació Salut i Família, arreu de l’estat espanyol, amb la incorporació de nous Bancs del Temps i la col·laboració amb d’altres xarxes europees permetrà que la filosofia d’aquest projecte d’intercanvi de temps s’escampi encara més. També, en un futur no massa llunyà, es vol aconseguir  la creació d’una coordinadora europea de Bancs del Temps, un objectiu en el que es treballa des d’ara mateix.

Quin futur els espera als bancs del temps?
Els bancs del temps tenen una bona perspectiva de futur. L’interès que desperten en el sector més jove de la societat i la incorporació de persones amb ganes de donar impuls a una nova manera d’entendre la vida, utilitzant aquest tipus de projectes com a mitjà per interrelacionar-se amb la comunitat més propera i també a través de les noves tecnologies amb les més llunyanes, li asegura un bon lloc en el futur de les xarxes socials. L’Associació Salut i Família des del seu paper d’entitat coordinadora facilitarà les millores necessàries a les secretaries actuals, informant de les novetats que van sorgint i que permeten millorar-ne la gestió, i formant als i les gestors/es mitjançant tallers de formació impartits per professionals de cada camp.

Més informació:

Bancs del Temps escolar

Banc del Temps a Gràcia (Barcelona)

Banc del Temps a l'Ateneu Popular de Ponent (Lleida)

Banc del Temps a Reus

Mapa dels Bancs del Temps a Catalunya i l'Estat Espanyol

Noticies i esdeveniments

 • Nov 07, 2016 Noticies actualitat

  Participa al 6è Mercat del RECanvi

  El proper dissabte 26 de novembre, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, tindrà lloc al Pati de les 10 a les 14 h una nova edició del Mercat del RECanvi. La 6a edició d'aquest mercat permetrà a tots els ciutadans intercanviar i donar objectes que ja no vulguin per altres… Llegir més
  3482
 • Oct 24, 2016 Noticies actualitat

  L'exposició "Som Gent de Profit" arriba a Valls

  Del 28 d'octubre al 17 de novembre es podrà visitar a Valls l'exposició itinerant "Som Gent de Profit", que dóna a conèixer què és el malbaratament alimentari i quins perjudicis genera. Cada any, a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar, 35 kg per cadascun de nosaltres. Davant d’això,… Llegir més
  2986
 • Mai 03, 2016 Noticies actualitat

  Balanç de la gestió de residus municipals 2015

  Us mostrem les dades relatives a la gestió dels residus municipals de l’any 2015. Pel que fa a l’evolució de la generació total de residus, l’any 2015 cada vallenc va produir 1’205 Kg de brossa cada dia, el que representa un 0’4% menys que l’any anterior. La producció de residus dels vallencs es… Llegir més
  3967
 • Abr 12, 2016 Noticies actualitat

  Al mosquit tigre, ni aigua!

  Amb l'arribada de les pluges i de la calor, torna el mosquit tigre. Els seus ous esperen latents que la temperatura durant les nits superi els 10ºC i que hi hagi disponibilitat d'aigua. Com viu el mosquit Tigre? A diferència d’altres mosquits, el tigre no necessita molta aigua per criar. Les seves… Llegir més
  5360
 • Abr 08, 2016 Noticies actualitat

  Augmenten en un 69% els usuaris de la deixalleria municipal de Valls gràcies als descomptes a la taxa de residus

  La deixalleria municipal de Valls ha vist incrementada d’una manera molt important la seva activitat en aquest inici d’any, coincidint amb l’entrada en vigor de la modificació de l’ordenança fiscal de la taxa de recollida de residus que contempla descomptes per als usuaris habituals. En concret,… Llegir més
  2593
 • Mar 11, 2016 Noticies actualitat

  Quatre finalistes catalans al Premi Europeu de la Prevenció de Residus

  L’Ajuntament de Tiana (Maresme), l’associació Nutrició sense Fronteres, l’empresa de càtering Campos Estela, de Rubí (Vallès Occidental), i la Fira Internacional de Barcelona han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, quatre dels 18 finalistes de tota… Llegir més
  1628
 • febrer 17, 2016 Noticies actualitat

  França prohibeix per llei que els supermercats llencin menjar que encara pugui ser consumit

  La nova llei a França que prohibeix als supermercats malbaratar aliments no serà tan fàcil d’aplicar. Si bé les ONG ho consideren una bona iniciativa perquè el menjar no acabi a les escombraries, creuen que els caldrà temps per adaptar-se i condicionar els seus locals per garantir el manteniment… Llegir més
  2044
 • febrer 11, 2016 Noticies actualitat

  Ja es coneix el guanyador del sopar per a dues persones entre els usuaris del web re-canvi-valls.cat

  La Mònica Martínez, veïna de Valls, és la guanyadora del sorteig realitzat entre totes aquelles persones que han publicat un anunci al web www.re-canvi-valls.cat abans de finalitzar l'any 2015. Aquest matí el regidor Martí Barberà li ha fet entrega del premi, consistent en un val de 40 € per un… Llegir més
  1757
 • Des 22, 2015 Noticies actualitat

  L'ajuntament estableix descomptes a la taxa de residus per als usuaris habituals de la deixalleria

  El Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Valls ha modificat l'ordenança fiscal que fixa la taxa de residus per tal que tots aquells usuaris particulars que utilitzin la deixalleria de forma habitual durant l'any 2016 obtinguin un descompte a la taxa. Aquells usuaris que facin un mínim de 3… Llegir més
  2704
 • Nov 30, 2015 Noticies actualitat

  Torna la campanya "Per què reciclem?" amb Quim Masferrer

  Aquest cap de setmana ha començat la tercera onada de la campanya de de la Generalitat per al foment de la recollida selectiva dels residus municipals Perquereciclem.cat. Els protagonistes, de la mà de l’actor Quim Masferrer, aquest cop son els veïns i veïnes del municipi de Tiana, al Maresme, que… Llegir més
  2331
 • Nov 13, 2015 Noticies actualitat

  Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2015

  Del 19 al 21 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), que enguany té com a tema central la desmaterialització, amb el lema "Fer més amb menys". Als diferents països s'organitza una gran quantitat d'activitats i es desenvolupen diverses actuacions. Totes elles… Llegir més
  1925
 • Nov 13, 2015 Noticies actualitat

  Què són els Bancs del Temps?

  Una de les novetats al web re-canvi-valls.cat és la creació d'un Banc del Temps ben senzill. La filosofia essencial és posar en contacte persones que poden oferir un servei a canvi d'un altre, sense intercanviar diners. Per aprofundir una mica més en el funcionament dels Bancs del Temps més… Llegir més
  2321
 • Nov 10, 2015 Noticies actualitat

  Publica un anunci i guanya un sopar al Tros

  Vols guanyar un sopar per a dues persones? Publica un anunci al web www.re-canvi-valls.cat abans de finals d'any i participa al sorteig d'un sopar per a dues persones al restaurant El Tros de Valls. Què és el web www.re-canvi-valls.cat?Hi trobaràs un espai virtual per intercanviar tot allò que ja… Llegir més
  1994
 • Jul 16, 2015 Noticies actualitat

  Ja es pot consultar la “Guia per a unes festes més sostenibles”

  Dins de la campanya “Tria bé, no costa gens”, promoguda pel Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valls, s’ha editat la “Guia per a unes festes més sostenibles“. Els principals objectius d’aquesta breu publicació són fomentar la prevenció de residus i millorar la recollida selectiva de… Llegir més
  2159
 • Jul 06, 2015 Noticies actualitat

  L’Alt Camp rep el reconeixement de l’Agència de Residus de Catalunya per la recollida selectiva de RAEEs

  El passat 1 de juliol el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt concedir a la Comarca de l’Alt Camp el reconeixement a la millor recollida selectiva de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) de tota Catalunya. El concepte de RAEEs engloba tots aquells residus… Llegir més
  2746
 • Jun 16, 2015 Noticies actualitat

  Ja es coneix el guanyador del sopar per a dues persones entre els usuaris del web re-canvi-valls.cat

  El David Valera, veí de Valls, és el guanyador del sorteig realitzat entre totes aquelles persones que han publicat un anunci al web www.re-canvi-valls.cat entre els mesos d’abril i maig. Aquest matí la regidora Judit Fàbregas li ha fet entrega del premi, consistent en un sopar per a dues persones… Llegir més
  2181
 • Jun 04, 2015 Noticies actualitat

  Celebrem el dia del medi ambient ajudant-te a consumir menys paper

  El proper divendres 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, amb el lema “Set mil milions de somnis. Un sol planeta. Consumeix amb moderació”. A Valls t’ajudem a consumir menys recursos i a fer menys residus d’una forma ben senzilla. Vine a l’Ajuntament durant el mes de juny (OAC –… Llegir més
  2188
 • Mai 21, 2015 Noticies actualitat

  Publica un anunci i guanya un sopar

  Vols guanyar un sopar a un dels restaurants de moda de la ciutat? Publica un anunci al web www.re-canvi-valls.cat fins al dia 31 de maig i participa al sorteig d'un sopar per a dues persones. Llegir més
  1855
 • Mai 15, 2015 Noticies actualitat

  Nova fita envers la prevenció de residus: Acord de la Generalitat amb el sector comercial per fer pagar les bosses de plàstic de nanses a partir del 2016

  L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en el marc del Pacte per la Bossa, ha arribat a un acord amb el sector comercial (petit, mitjà i gran) per fer pagar als clients les bosses de plàstic d’un sol ús a partir del 2016. Per al director de l’ARC, Josep Maria Tost, “aquest acord és fruit del… Llegir més
  1869
 • Abr 10, 2015 Noticies actualitat

  Apunta’t al 5è Mercat del Re-canvi

  El proper 18 d’abril, en el marc de la 2a Ecofira, tindrà lloc al Pati de les 10 a les 14 h una nova edició del Mercat del Re-canvi. La 5a edició d’aquest mercat permetrà a tots els ciutadans intercanviar i donar objectes que ja no vulguin per altres coses que puguin necessitar. El mercat permet… Llegir més
  2271
 • Mar 23, 2015 Noticies actualitat

  Arriba la segona Ecofira el dia 18 d’abril. T’ho perdràs?

  El proper dissabte 18 d’abril tindrà lloc la 2a edició de l’Ecofira, un dels actes centrals de la campanya Tria bé, no costa gens. En aquest espai de trobada s’organitzaran diversos actes per a petits i grans. Lloc: Plaça del Pati – Valls Data: dissabte 18/04/2015 Horari: de 10 a 14 i de 17 a 20… Llegir més
  4278
 • Logo web recanvi
  Mar 13, 2015 Noticies actualitat

  Descobreix les novetats del web re-canvi-valls.cat

  Hem renovat el web www.re-canvi-valls.cat per posar-t'ho encara més fàcil: -Publica anuncis de forma més ràpida i intuïtiva. Si no t'has registrat podràs fer-ho al moment de publicar. -A més d'objectes també pots intercanviar serveis. Ofereix part del teu temps fent allò que se't doni millor.… Llegir més
  2105
 • Mar 10, 2015 Noticies actualitat

  I tot això ON VA?

  Recordeu demà 10 de març a les 15 h a la sala d'actes de l'escola xerrada sobre residus i recollida selectiva. Tothom hi és convidat, no hi falteu !!! #femescola I a més obsequi d'un lot de tres bosses per a la recollida selectiva domèstica !!! VallsMillora Llegir més
  2000
 • Mar 10, 2015 Noticies actualitat

  Vine a conèixer la deixalleria en família!

  El proper dissabte 14 de març vine a conèixer la Deixalleria de Valls en família! Hi haurà activitats per a totes les edats:-L'inflable "Reciclar saltant" per als més petits.-Taller per fer sabó amb oli vegetal.-Visita guiada a la deixalleria per a adults.-Joc de descoberta de la deixalleria per… Llegir més
  2703

Objectius del portal

logo footer

Objectius del portal
L’objectiu del portal és l’intercanvi d’objectes i/o serveis sense utilitzar diners.

DONAR els objectes a qui els necessiti.

CANVIAR alguna cosa per una altra que volem.

DEMANAR aquelles coses que busquem, que potser algú té i no utilitza.

D'aquesta forma fomentem el consum responsable, la prevenció de residus i la reflexió sobre el sistema de mercat convencional.

Reutilitzem, estalviem i compartim (REC).

Sense diners
En aquest portal no es poden utilitzar diners als intercanvis.
Per això no es poden vendre ni comprar objectes ni serveis.
Qualsevol anunci que incompleixi aquesta condició serà esborrat.

Ajuntament de Valls

valls2

Contactar

Departament de Sostenibilitat
Tel: 977 636 007
Email: Contactar per email
Web: www.valls.cat/

onestem

Carrer Paborde nº 6
43800 - Valls

Connecta't a les xarxes
1426006680 facebook 1281426006694 twitter 1281426006902 wordpress 128